Gegužės 21-22 dienomis Kaune, biliardo klube „Entry“, praūžė paskutinysis šio sezono pulo turnyras – tai II-osios kategorijos „Bilijardai taurė 2011“ turnyras, iš visų Lietuvos pakampių, tradiciškai daugiausiai iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, sukvietęs visokio plauko žaidėjus suremti lazdas prieš keletą mėnesių truksiančią sportinę pertrauką.

Turnyras pateikė nemažai staigmenų, tačiau apie viską iš eilės...

Iškeitę saulėtą ir šiltą savaitgalį kur nors gamtoje, į turnyrą atvyko 46 vyrai ir 15 moterų.

Turnyro vyriausiojo teisėjo pareigose su trenksmu debiutavo žmogus, kurio balsą visi puikiai pažįsta po kelionės į Taliną – Gintaras Petrovas. Griežtas, bet teisingas G.Petrovas nepriekaištingai pravedė turnyrą, o po turnyro iš žaidėjų už tai sulaukė gausių aplodismentų. Biliardo turnyrai prarado puikų video-operatorių, tačiau įgijo šaunų naują teisėją.

Turnyro rėmėjas UAB „Bilijardai“ įsteigė ne tik nugalėtojų taures, tačiau ir du papildomus skatinančius prizus: žaidėjui, turnyre per mačą surinkusiam daugiausiai „priėjimų“, bei jauniausiam turnyro žaidėjui. Jauniausiu turnyro žaidėju buvo pripažintas keturiolikmetis Eimantas Šveikauskas iš Klaipėdos, vos keliais mėnesiais aplenkęs bendraamžį „Entry“ klubo narį Tadą Rinkevičių, o trimis „priėjimais“ per mačą savo varžovą „pavaišino“ Edvinas Urbietis iš Šiaulių.

Įveikę savo varžovus, į vyrų ketvirtfinalius prasibrovė ir ten žūtbūtinėje išlikimo kovoje susitiko: Mindaugas Gedvygas (BK „Entry“ Kaunas) ir Konstantin Afanasjev (Klaipėda) – tik kontrolinėje partijoje pergalę šventė Konstantin (8:9)

Paulius Tamkevičius (BK „Entry“ Kaunas)  ir Daumantas Dieninis (BK „Entry“ Kaunas)  – Daumantas nepaliko šansų klubo draugui (2:9)

Vilardas Zumaras (BK „Club-9” Kaunas) ir Andrius Stonis (Klaipėda)  – priešinosi, tačiau klaipėdiečio pranašumą turėjo pripažinti Vilardas (5:9)

Edvinas Urbietis (BK „Vijolė“ Šilauliai) ir Marius Šiaudkulis (BK „Vijolė“ Šilauliai) – smagu žaisti su klubo draugu, tačiau ne prieš jį, o dar beveik pačioje turnyro kulminacijoje... Stipresnis buvo Marius (8:9)

„Bilijardai“ priziniais suvenyrais apdovanojo visus šio etapo sportininkus, nusileidusius savo ketvirtfinalio varžovams.

Aršioje pusfinalio kovoje „Entry“ klubo sirgalius labai nudžiugino Daumantas Dieninis (BK „Entry“ Kaunas), kontrolinėje pusfinalio kovos partijoje nepasiduodamas nervinei įtampai ir lemiamu momentu įveikdamas Konstantin Afanasjev (Klaipėda)  (8:9), bei šitaip įspūdingai pirmą kartą savo sportinėje karjeroje pasiekdamas tokį aukštą laiptelį - turnyro finalą.

Kitoje pusfinalio kovoje susigrūmė du užsispyrę žemaičiai - šiaulietis Marius Šiaudkulis (BK „Vijolė“ Šilauliai)  ir klaipėdietis Andrius Stonis. Savo kelyje į pusfinalį nukovęs tokius stiprius varžovus, kaip N.Paškevičius (BK „Entry” Kaunas)  ir D.Mineikis (BK „Pro club“ Vilnius), Andrius neleido prie stalo atsipalaiduoti prityrusiam žaidėjui Mariui. Tačiau laiku susikaupęs ir pasiryžęs laimėti, Marius išplėšė pergalę beveik minimaliu rezultatu (7:9).

Finalinėje kovoje susitiko Marius Šiaudkulis (BK „Vijolė“ Šilauliai) ir Daumantas Dieninis (BK „Entry” Kaunas). Kovoje iki 9 pergalių Marius iš karto išsiveržė į priekį (8:1), Daumantas dar kurį laiką kovojo, tačiau galiausiai pralaimėjo rezultatu (9:4). Marius dar kartą įrodė, kad ir šįkart Lietuvoje stipresnio už jį nėra. Šaunuolis.

Finalinės moterų kovos taip pat nestokojo staigmenų. Merginos atkakliai kovojo ir žavėjo žiūrovus gražiu bei elegantišku žaidimu. Į pusfinalio kovas be pralaimėjimų pateko: kaunietė Agnė Jarušauskaitė (BK „Entry” Kaunas) ir vilnietė Simona Milišauskaitė. Patyrusios po vieną pralaimėjimą iš „minuso“ į pusfinalį sėkmingiau brovėsi Gintarė Aleknaitė (BK „Entry” Kaunas), įtemptoje kovoje įveikusi Albertą Šimkevičiūtę (BK „Club-9” Kaunas) (5:4) ir Dovilė Dagytė (Vilnius), svariu rezultatu įveikusi Eglę Kazlauskienę (Vilnius) (5:2).

Moterų pusfinalyje susitiko Agnė Jarušauskaitė su Dovile Dagyte , kur Agnė buvo stipresnė ir nugalėjo rezultatu 7:3. Kita pusfinalio kova neįvyko, neatvykus varžovei, taigi Gintarė be kovos pateko į turnyro finalą.

Finale, pakartodamos Baltijos pulo lygos turnyro finalo Taline tradiciją, susitiko dvi Kauno „Entry“ klubo žaidėjos Agnė ir Gintarė. Gintarė iš pradžių pamažu atsiplėšė nuo varžovės ir vienu metu kovoje iki 7 pergalių pirmavo svariu rezultatu 5:1, o vėliau 6:3, tačiau Agnė pademonstravo stiprią kovotojos valią ir išlygino rezultatą - 6:6, palikdama paskutinei kontrolinei partijai spręsti, kuri žaidėja tąsyk stipresnė. Tačiau įtemptoje paskutinėje kovoje labiau sekėsi Gintarei ir ji šventė pergalę bei pirmą kartą savo sportinėje karjeroje iškovojo aukščiausią turnyro vietą.

Po paskutinių sezono varžybų "Bilijardai taurė 2011" turime naują vyrų reitingo lyderį. Žilvinas Cemnolonskis (BK „Club-9” Kaunas) netikėtai keliais taškais aplenkė tiek Leoną Mončiūnską (BK „Pro club“ Vilnius), tiek Marių Šiaudkulį (BK „Vijolė“ Šilauliai), ir taip patvirtino senai žinomą tiesą - "kai du pešasi trečias laimi". Taip pat vyrų reitinge savo pozicijas pagerino Paulius Tamkevičius (BK „Entry” Kaunas), pakilęs iki tryliktos vietos, Daumantas Dieninis (BK „Entry” Kaunas), bei Andrius Stonis (Klaipėda), kurie atitinkamai užima 24 ir 25 vietas.

Moterų reitinge didesnių pakitimų neįvyko. Kaip ir anksčiau pirmoje vietoje tvirtai įsitvirtinusi Alberta Šimkevičiūtė (BK „Club-9” Kaunas). Ją aktyviai vejasi Agnė Jarušauskaitė (BK „Entry” Kaunas). Trečioje vietoje vėl matome Simoną Milišauskaitę (LMBL), kuri aplenkė Eglę Daunoraitė (BK „Vijolė“ Šilauliai)

Sveikiname nugalėtojus ir linkime gražios vasaros! Iki pasimatymo kitą sezoną!